26november2015

NYT om SUNDHED

Du er her: Home Vugge til Grav Graviditet og fødsel Hormonforstyrrende stoffer påvirker fostret


Hormonforstyrrende stoffer påvirker fostret

Nye forsøg på gravide rotter viser, at deres fostre kun er følsomme for hormonforstyrrende stoffer i en meget tidlig periode af graviditeten. Gravide bør derfor undgå hormonforstyrrende stoffer i kosmetik, cremer og fødevare.

Hormonforstyrrende stoffer påvirker fostret i føste trimester
Relaterede artikler

Hormonforstyrrende stoffer virker tidligt i graviditeten

Nye engelske forsøg med gravide rotter viser, at hormonforstyrrende stoffer gør deres skadelige virkning på fostrene, tidligt i graviditeten. Hidtil har man blot haft en generel mistanke om, at stofferne var skadelige for de ufødte børn. Men de nye resultater får nu forskerne til at indskærpe, at vordende mødre især tidligt i graviditeten - og allerede før en graviditet - undgår hormonforstyrrende stoffer i kosmetik, cremer og fødevarer.

Når rotterne blev fodret med de hormonforstyrrende stof meget tidligt i graviditeten - svarende til 8. til 14. graviditetsuge hos kvinder - havde det meget kedelig konsekvens for ungerne. Han-rotteungerne blev født med de kendetegn, som man desværre ser alt for ofte hos danske drengebørn:

- Testiklerne var ikke faldet plads,

- urinvejsåbningen på penis var fejlplaceret og

- penis var mindre.

Derudover var afstanden mellem penisroden og endetarmsåbningen mindre, end den er hos normale han-rotteunger, som ikke har været udsat for hormonforstyrrende stoffer under graviditeten.


Foster ikke udsat senere i graviditeten

Det, der også i den grad kommer bag på forskerne er, at hvis de udsætter de gravide rotter for hormonforstyrrende stoffer senere i graviditeten, observerer de ikke nogle af disse misdannelser på kønsorganerne. Kimen til misdannelserne bliver lagt på et meget tidligt tidspunkt under graviditeten, og før maskuliniseringen af fosteret for alvor bliver tydelig. De stamceller, der senere skal give ophav til sædceller, bliver bremset i deres udvikling og forbliver stamceller. Og det kan på længere sigt og under uheldige omstændigheder, udvikle sig til testikelkræft. Hertil kommer, at testikelkræft er langt hyppigere hos mænd med fejludvikling af testiklerne og penis.

Kvinder bør holde sig fra kosmetik, cremer og fødevarer, der indeholder hormonforstyrrende stoffer som phthalater og pesticider - både før og under graviditeten. For hvis man ikke holder sig fra dem, kan det kan få uheldige konsekvenser for deres børns fremtid. Konsekvensen af hormonforstyrrende stoffer er ikke kun et forbigående fænomen. Det vil blive der for livet, og vil vokse med barnet.

 

Nyttige links:

9 gode vaner om kemikalier til gravide og ammende


Sundhedskonsulenter

  • Heidi Riishøj

  • John Voxfort

Heidi RiishojHeidi Riishøj er 38 år, uddannet sygeplejerske og har arbejdet på en forskningsenhed som projektsygeplejerske indenfor rygestop. Heidi har taget en overbygning på den sundhedsfaglige kandidatuddannelse og har erhvervet sig titlen Cand.scient.san. Endvidere er Heidi uddannet akupunktør og ernæringsterapeut og har egen klinik. Heidi holder rygestopkurser, slankekurser, foredrag m.m.

Læs mere...

John VoxfortJohn Voxfort (f. 1962) er uddannet Coach, Massør og læge exam. Ernæringsterapeut (IFM). Har praktiseret i egen klinik siden 1997 og modtager løbende videreuddannelse blandt andet gennem sit medlemsskab af Institute of Funktional Medicine (IFM). Derudover er John en afholdt foredragsholder.

Læs mere...

NYTomSUNDHED- et uafhængigt initiativ hvis formål er at udbrede dokumenteret viden om alternative muligheder for at holde sig sund og rask.

Følg os på:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev